Kostpolitik

Kostpolitik

Autisme og kost
Fra tid til anden kommer der forskellige artikler eller ytringer om kostens betydning i forhold til autisme. Vi følger nøje debatterne i diverse medier og hvad der måtte komme af forskningsresultater inden for området og i det øjeblik, at vi finder videnskabeligt belæg for kostens betydning for mennesker med autisme, vil det blive en integreret del af vores kostpolitik.

Sund og varieret kost
Vi vil gerne give vores unge en god ballast med i livet, så de på sigt forebygger sygdomme og skavanker, der skyldes dårlig ernæring. Vi tager også her udgangspunkt i den enkelte ung og den enkeltes kostbehov.

Inddragelse
Vores unge inddrages og har medindflydelse på den mad, som vi spiser og de kan derfor komme med ønsker enten til vores daglige fælles spisning eller når de som en del af ADL-træning sammen med en pædagog har maddag. Dette er også med til at bevidstgøre dem omkring sunde madvaner. I det daglige taler vi med og inddrager den enkelte ung om vigtigheden af god og varierende kost.  Vi ser gerne, at de unge kommer med forslag til nye retter, det kan fx være noget, som de får hjemme hos forældrene og vi bruger gerne forældrenes opskrifter.

Personalekompetencer 
Opholdsstedet Broager har ansat 2 madmødre, hvor den ene er uddannet køkkenassistent og den anden er uddannet viktualieassistent. Disse 2 meget kompetente personaler står for sammensætningen af menuplanen samt indkøb. De bestræber sig på at gøre kosten så sund og varieret som muligt og følge de 8 kostråd fra Fødevaredirektoratet.

De 8 kostråd

  1. Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  2. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  3. Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag
  4. Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager
  5. Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød
  6. Spis varieret og bevar normalvægten
  7. Sluk tørsten i vand
  8. Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

Anderledes mad
Vi spiser meget almindelig dansk mad og i løbet af året planlægger vi nogle dage, hvor al mad den pågældende dag fx er fra Italien eller andre lande.

Burgere, pizza, kage, cola og lignende
Vores unge er helt almindelige teenagere og en af vores vigtigste værdier er, at Broager skal være så hjemligt for dem som muligt, så derfor er der også mindre sunde ting på vores samlede menuplan. Vi har blandt andet en tradition, hvor vi forår og efterår er i Tversted, hvor vi alle har muligheden for at bestille en 1/2-meter hotdog. Derefter går en vi en lang hyggelig gåtur på stranden og vi ender turen med en 5 kuglers isvaffel ved Det Blå Ishus. Det er altid en sjov og hyggelig tur uden for de kendte rammer. Vores madmor afholder engang imellem det hun kalder ”Tinas pølsebod” hjemme på Broager – det er næsten som Tversted.

Vi har også været på Jensens Bøfhus, Bones, Sason, Min Restaurant samt Bøf & Bowl, hvor vi både spiste og konkurrerede.

Engang imellem er de unge på det vi kalder solotur, hvor de fx er ude at spise på restaurant med deres kontaktpædagog, det er op til den unges egne ønsker.

  • Hver torsdag aften i vintermånederne får vi kaffe, kage og kakao til vores husmøde og i sommermånederne får vi kaffe, is og saft.
  • Hver fredag og lørdag aften er der 1 dåsecola og 1 pose popcorn til hver ung, hvis de ønsker det.

Vi blander os ikke hvad de unge bruger deres lommepenge til, men vi forsøger også her at vejlede dem i sund levevis.

Opholdsstedet Broager – Hovedvejen 2 A, Tornby – 9850 Hirtshals – Telefon: 98 94 28 68 – Mail: broager@broager-bo.dk – CVR-nr.: 27185533

Download guide: 10 råd til det gode ungdomsliv med autisme