Årets gang

Årets gang

Når man som ung bor på Opholdsstedet Broager, er det at betragte som ens andet hjem. Derfor prøver vi at arrangere forskellige hyggelige traditionelle begivenheder, som ligner det som foregår i mange andre hjem.

Da vi arbejder med unge med en autismediagnose, som ofte er meget visuelle, så tager vi altid billeder/video ved vores arrangementer.

Fødselsdage
Vi fejrer altid de unges fødselsdage, hvor de både har indflydelse på gæstelisten og menuen.
Hvis fødselsdagen falder i en weekend eller ferie, så arrangerer vi noget på selve dagen og så noget en anden dag, hvor alle de andre unge er i huset.

Fastelavn
Vi slår katten af tønden i vores lade og både de unge og personalet er klædt ud. En af de unge kåres til kattekonge og får sit navn indgraveret i Broagers vandrepokal. Der stemmes om, hvem af de unge, som har den bedste udklædning og efter afstemning får vinderen en præmie. Det er frivilligt, om man vil deltage.

Påske
Vi påskepynter ikke som sådan, men vi har selvfølgelig forårsblomster som fx påskeliljer.

Tversted Is forår/efterår
Vi tager til Tversted både forår og efterår, hvor de unge først får lov til at købe en 1/2-meter hotdog eller andet til samme pris, hvor vi støtter dem i at bestille.
Derefter går vi en lang tur på stranden for at samle appetit til en stor 5-kuglers isvaffel ved det landskendte ”Det blå ishus”. Det er noget vi alle ser frem til.

Sankt Hans
Vi fejrer Sankt Hans, hvor vi rister skumfiduser over bål på Broager.

Koloni/behandlingsrejse
Hvert år omkring den første uge af skolernes sommerferie tager vi på koloni/behandlingsrejse. Vi forsøger at tilgodese hver enkelt beboers behov, så det kan både være små ture, hvor der kun er en enkelt beboer, men det kan også være med flere.
Ungegruppen bliver altid taget med på råd i forhold til rejsemål. Vi har både været afsted til udenlandske storbyer, København, Lalandia I Billund, Liseberg i Gøteborg eller i sommerhus i Nordjylland.
Da det er behandlingsrejse, som godt nok er de unges ferie, så sker der samtidigt et pædagogisk arbejde (observationer i det sociale samspil, dagbogsskrivning, samtaler med kolleger, fotografering osv.). Der er altid en god normering på koloni.

Høstfest 
Hvert år i september afholder vi en høstfest, hvor de inviterede er.

  • Nuværende unge og deres forældre/søskende
  • Tidligere unge
  • Udvalgte tidligere pædagoger
  • Bestyrelsen
  • Samtlige nuværende medarbejdere

Dette gøres dels med henblik på at skabe netværk mellem de nuværende unges forældre, men også for at de nuværende unge får en oplevelse af, at der er et liv efter Broager, når de hører om, hvad de tidligere unge nu laver.
Samtidig giver det alle en mulighed for at hilse på hinanden under mere afslappede forhold.

Halloween
Omkring den 31. oktober holder vi Halloween, hvor der stemmes om bedst udskåret græskar og vinderen får en præmie.

Jul på Broager
Julemåneden eller som en forælder sagde “Helvedesmåneden”, fordi ingenting er som det plejer, hverken omgivelser eller mennesker, er for de fleste med autisme en måned fyldt med stress, hvor de fleste bare venter på, at det skal blive januar og alt vender tilbage til den vante rytme.
Det tager vi selvfølgelig hensyn til, så det er meget få juleaktiviteter vi har og det er minimalt, at vi pynter op med julepynt.

Familiejulekomsammen:
Vi arrangerer en årlig familiejulekomsammen, hvor forældre og søskende inviteres til at komme og lave juledekorationer.

Pakkekalender/chokoladejulekalender:
Hver ung har valgt en julekalender de har på værelset og derudover henter de unge hver søndag en gave ved vagtværelset.

Ungejulefrokost:
Vi afholder en julefrokost for de unge, som på nær alkohol indeholder alle de traditionelle juleretter og pakkespil.

Juleaften:
Vi har et pyntet juletræ, vi får julemad, som ikke absolut er det andre får, vi får gaver, men vi danser ikke rundt om træet eller synger. Der bliver hygget på de unges præmisser.

Ture ud af huset
På Broager bruges ture ud af huset meget bevidst til at opleve og udvikle de unge udenfor deres normale trygge rammer. Vi oplever igen og igen, at der sker noget positivt med de unge, når vi er i andre rammer end de kendte.
Der arrangeres ture i nærområdet fx aftengåture i Hjørring, cykelture i Tornby Klitplantage, en forårs- og efterårstur til Tversted, hvor de unge støttes i selv at bestille en hotdog og en gammeldags isvaffel, hvorefter der er gåtur på stranden, spisning på restaurant, shoppe i indkøbscenter eller lignende.

Sammen med de enkelte unge arrangeres der også ”soloture”, hvor Broager betaler for, at den unge og en pædagog kan tage på en tur. Det kan f.eks. være en aktivitet, som den unge gerne vil f.eks. ud at spise, i biografen, på kunstudstilling eller til en koncert. Der kan spares op til en lidt større aktivitet – dog nulstilles kontoen ved regnskabsårets slutning og det er ikke nogen, man kan spare op og får udbetalt den dag man flytter fra Broager.

Vi har også arrangeret Bøf & Bowling, gokart i Action House i Løkken eller taget i Fårup Sommerland.

Fritidsaktiviteter
Der er mulighed for at gå til én aktivitet udenfor Broager, som Broager betaler. Man må gerne gå til flere, men så vil det være forældrene, som betaler.
En aktivitet kunne være fitness, svømning, karate, musikundervisning, sangundervisning eller lignende.

Opholdsstedet Broager – Hovedvejen 2A, Tornby – 9850 Hirtshals – Telefon: 2482 5264 – Mail: broager@broager-bo.dk – CVR-nr.: 27185533

Download guide: 10 råd til det gode ungdomsliv med autisme